Case

DyeCoo

De missie van het Nederlandse DyeCoo is om verftechnieken aan te bieden aan de textielindustrie, waardoor ze bijdragen aan een duurzaam milieu op het gebied van waterverbruik, energieverbruik, CO2-uitstoot en afvalverwerking.

De textielindustrie gebruikt jaarlijks miljarden liters water bij het kleuren van textiel. Gemiddeld is 100 tot 150 liter water nodig om één kg textiel te verwerken. Veel van het water raakt vervuild en komt terecht in het milieu.

Met de techniek van DyeCoo komen er geen chemicaliën meer terecht in het milieu. Ook het energieverbruik tijdens het proces is lager en er komen minder broeikasgassen vrij. Daarnaast gaat het kleuren van textiel een stuk sneller en is het vanuit een kostenperspectief aantrekkelijk.

Deze techniek van DyeCoo gebruikt zogeheten ‘superkritisch CO2’, een fase waarin het gas onder zeer hoge druk is samengeperst. De techniek wordt nu ook al gebruikt voor bijvoorbeeld het verwijderen van cafeïne uit koffie. DyeCoo is de eerste fabriek die op commerciële schaal superkritisch CO2 weet te gebruiken om textiel te kleuren.

Op dit moment kan het alleen nog polyester kleuren, maar in de toekomst zal het ook katoen en synthetische materialen kunnen behandelen. Merken zoals onder andere Nike zullen bij het verven van textiel voortaan geen water meer gebruiken dankzij deze techniek van DyeCoo.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.