Ambassadeur

Wright.

Wie is… Wright.?

Het Belgische vrouwenmodemerk Wright. wil de dingen ‘right’ doen, met tijdloze, luxueuze en toch toegankelijke slow fashion die aanzet tot bewuster kopen. Het is al even toepasselijk dat ‘wright’ ook een oud Engels woord is voor ‘ambachtsman’.

Het label maakt namelijk alle items in een eigen atelier en hecht veel belang aan vakmanschap en kwaliteitsvolle materialen. Die aanpak resulteert in bijzonder comfortabele, gesofisticeerde silhouetten die je zowel casual als chique kunt dragen.

Wright.

Grondstoffen

Grondstoffen

Monomaterialen en slimme blends

Wright. streeft ernaar om zo veel mogelijk natuurlijke en gerecycleerde vezels te gebruiken en te kiezen voor monomaterialen, omdat die zich nu eenmaal makkelijker laten recycleren. De zomercollectie 2021 bestaat bijvoorbeeld voor 30% uit natuurlijke materialen zoals 100% katoen, zijde of linnen, en werd voor 40% gemaakt met gerecycleerde of FSC-gecertificeerde stoffen. Toch werkt Wright. ook met blends – deze worden heel bewust gekozen. Zo zorgen blends met polyester of polyamide voor een duurzamere stof en dus kledingstukken die langer meegaan. De juiste balans zoeken is voor Wright. altijd de boodschap.

Ontwerp

Ontwerp

Tijd- en seizoensloze designs van hoge kwaliteit

De Wright.-designers vertrekken altijd vanuit de vraag: ‘Waar is de klant naar op zoek?’. Zo vermijden ze stocks van kleding die niet gewild is. Verder zien ze trouw toe op het tijdloze karakter van hun kledingstukken, zodat klanten ze lang en over verschillende seizoenen heen kunnen dragen, en ze makkelijk kunnen combineren. Net daarom kiest het team ook voor kwalitatieve stoffen en besteedt het veel zorg aan de afwerking. Wright. is ten slotte van plan om stofoverschotten te gebruiken in de nieuwe designs, en om stock te redesignen en upcyclen.

Productie

Productie

Productie ‘on demand’ op eigen site

Wright. produceert ‘on demand’. Door enkel te maken wat klanten vragen en de productielijnen zo te organiseren dat ze snel kunnen schakelen, beperkt het merk de stocks tot een minimum, zowel van materialen als van kleding. De productie vindt plaats in Europa, op een eigen site in Noord-Macedonië, zodat het merk de keten kort kan houden en de staal- en productieafdeling goed kan opvolgen. Wright. groepeert ook alle transporten van en naar de site. Daarnaast zet het merk in op bewustmaking bij de productieteams, die heel autonoom werken en de verantwoordelijkheid krijgen om duurzaamheidsdoelen te halen.

Verkoop

Verkoop

Maximale transparantie en ‘Archive sales’

Wright. mikt op maximale transparantie met QR-codes die klanten kunnen scannen, waarna ze de gedetailleerde tijdlijn te zien krijgen van hun kledingstuk, met datums, de bijbehorende productiefasen en het team dat daarvoor instond. Consumenten weten dus perfect waar hun kleding gemaakt werd, en door wie. Bovendien stopt Wright. stuks van vorige seizoenen niet weg op de spreekwoordelijke zolder, maar verkoopt het merk ze onder de naam ‘Archive sales’. Tot slot is Wright. op zoek naar manieren om het beter te doen qua verpakkingsmateriaal, om bijvoorbeeld van single-use polybags naar een circulair systeem te evolueren, en om kapstokken te recupereren.

Gebruik

Gebruik

Onderhoudstips en plannen voor hersteldienst

Wright. wil klanten zo lang mogelijk van een kledingstuk laten genieten, en geeft daarom onder meer was- en onderhoudstips. Er zitten nog mooie initiatieven in de pijplijn, zoals een herstelservice en een systeem dat aan consumenten zou tonen hoe vaak ze een kledingstuk al gedragen hebben.

Einde leven

Einde leven

Terugnamesysteem en werk maken van materiaalstromen

Kleding in de gebruiksfase houden: daar draait het om bij Wright.. Maar natuurlijk gaat geen enkel item oneindig mee. Het merk moedigt klanten daarom aan om stuks op het einde van hun leven naar inzamelpunten te brengen, maar het beseft dat er nog werk aan de winkel is om effectief een materiaalstroom te maken van die ingeleverde producten. Het wil hiervoor de handen in elkaar slaan met strategische partners.

Voor welke uitdagingen staan jullie?

De Nil: “De grootste uitdaging voor ons ligt in het moment waarop een product aan het einde van zijn leven is gekomen. Dit moeten we nog beter organiseren. We hebben al veel opportuniteiten gezien, maar moeten die nu nog verder implementeren. Daarnaast willen we onze producten ecologischer verpakken en de strijd tegen single-use plastics aangaan.”

Nathalie De Nil (oprichter en CEO Wright.)


Wat betekent duurzaamheid voor jullie?

Nathalie De Nil: “Duurzaamheid is een begrip dat we willen toepassen op alle niveaus van onze bedrijfsvoering. Een duurzaam management draag je uit over alle lagen van je bedrijf en daarbuiten – van de samenwerking met je partners tot de productieprocessen die je analyseert. Daarbij stellen we onszelf continu in vraag en gaan we consequent voor verbetering, in de vorm van ecologischer en vooral ook maatschappelijk verantwoorder ondernemen.”

 

Welke les(sen) willen jullie delen?

De Nil: “Communiceren over wat je doet, is cruciaal. We merken zelf dat we veel van onze duurzaamheidsinspanningen vanzelfsprekend vinden en er dus nog niet genoeg ruchtbaarheid aan geven. Om klanten aan te moedigen om voor ‘the better option’ te kiezen, moet je als merk voldoende inzetten op bewustmaking.”

 

Deze informatie dateert van september 2021. Benieuwd waar Wright. nu staat? Neem gerust contact op met online@Wright.-label.com!                             

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.