Case

Monique Collignon

Monique Collignon zwaaide af aan de Rotterdamse modeacademie en ontwierp in de jaren tachtig vooral voor andere merken, waaronder Adidas. Sinds 1990 heeft de Nederlandse haar eigen label, dat zowel een haute couture als een prêt-à-porterlijn uitbrengt. In 2011 werd die laatste lijn herdoopt tot MC Couture Light of ‘the conscious collection’. Deze bijnaam heeft de collectie voornamelijk te danken aan de ecologisch verantwoorde materialen waarvan ze gemaakt is. We stellen de belangrijkste telg, Waste2Wear®, even voor.

Waste2Wear® is een stof die volledig gemaakt wordt van gerecycleerde petflessen. Eén jurkje slokt bijvoorbeeld maar liefst 30 flessen op. Prima, vindt Collignon, want ‘afval is alleen afval als je er niets meer mee kunt doen’. Waste2Wear® wordt geproduceerd door Collignons eigen sociaal en ecologisch verantwoorde bedrijf in Shanghai, Vision Textiles, dat de plastiekflessen naar polyestergaren omzet. Op zichzelf, of gemengd met natuurlijke vezels, vormen deze garen een 100% milieuvriendelijke stof. Elke stap van het Waste2Wear®-proces wordt nauwgezet gecontroleerd door internationale organisaties zoals Interlek, OEKO-TEX en BSCI.

Bovendien werkt Collignon voor een tweede initiatief, Waste2Weave®, al jaren samen met TARA, een Indiase onderneming die vrouwen leert weven in ruil voor een eerlijk loon en allerhande opleidingsmogelijkheden. Kort samengevat is de missie van Collignon: vrouwen uit de armoede halen, en plastiek uit het milieu.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.