Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Case

i-did Slow Fashion Movement

Vanuit een heilig geloof in een sociale en circulaire samenleving herwaardeert het Nederlandse i-did textiele grondstoffen én stelt het mensen tewerk die al lange tijd werkloos zijn. Hun doel is tweeledig: de hele samenleving betrekken en bewustwording creëren over de waarde van textiel.

Het resttextiel dat i-did hergebruikt, wordt door externe partijen opgehaald, vervezeld en omgetoverd tot vilt. Het vilt (ex-afgedankt textiel, dus) komt op rollen en in vellen terecht in het atelier van i-did, dat er nieuwe producten van maakt, zoals tassen en portefeuilles. Daarnaast ziet het merk er tijdens het productieproces van hun circulaire stukken speciaal op toe dat alle onderdelen op hun beurt weer gerecycleerd kunnen worden. Het vilt dat als basis dient, is sowieso volledig circulair, maar ook de fournituren zoals ritsen, knopen en ringen zijn allemaal van plastic, zodat er geen extra handeling nodig is om ze te verwijderen tijdens de recyclage.

Bovendien doet de organisatie een inspanning om mensen te helpen die ver van de arbeidsmarkt staan. Concreet geeft i-did vakopleidingen aan mannen en vrouwen om hun pad naar de arbeidsmarkt te vereffenen. In ruil daarvoor draaien zij mee in het atelier.