Case

ReBlend

ReBlend, een Nederlandse circulaire mode- en textielstartup, transformeert gemengd resttextiel tot stoffen en garens die een tweede leven krijgen als mode- en interieurartikelen. Wat in 2013 begon als een experiment, is intussen uitgegroeid tot een duurzame producent die voor het realiseren van zijn missie – alleen gerecycleerd materiaal gebruiken – nauw samenwerkt met ontwerpers, labels en andere producenten.

De eerste grondstof die ReBlend onderwerpt aan een uiterst milieuvriendelijk proces (dus zonder dat er water, chemicaliën of verf aan te pas komen) is ‘post-consumer’ textielafval waarvan alle ritsen en knopen zijn verwijderd. Na een machinale behandeling in batches van maar liefst 3.000 kilogram gaat het bewerkte textiel naar een Spaanse fabrikant die het tot garen spint, en vervolgens naar een Nederlandse fabrikant die er nieuwe stoffen van maakt. De tweede ReBlend-grondstof zijn PET-flessen die getransformeerd worden tot gerecycleerd polyester. Het resultaat zijn stoffen die voor 70% uit resttextiel bestaan en voor 30% uit gerecycleerd polyester, en die op hun beurt nog eens drie tot vier keer gerecycleerd kunnen worden. (In 2013 wees een reeks experimenten uit dat stoffen die enkel uit resttextiel bestonden niet sterk genoeg waren.)

ReBlend-stoffen krijgen alle kleuren, zonder dat er verf mee gemoeid is. Het merk sorteert namelijk bijzonder slim. Voor een grijs resultaat mengt het verschillende kleuren resttextiel door elkaar, terwijl resttextiel met veel jeans een blauw effect geeft. Postindustrieel resttextiel, zoals het snijafval van een fabrikant, dan kan weer geel opleveren.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.