Ambassadeur

Wellipets

Wie is… Wellipets?

Wellipets is de reden waarom regenachtige dagen, modderpoelen en waterplassen met de glimlach tegemoet worden gezien. Dankzij deze vrolijke, oerdegelijke en toch soepele adaptatie van de klassieke Wellington-boots komt sinds het begin van de jaren tachtig elke (mini)avonturier met droge voeten thuis. En het beste van al: dit merk van regenlaarzen werkt zo milieuvriendelijk mogelijk. Voor het ontwerp en de productie steunen de makers enerzijds op de ervaring en knowhow die ze opdeden vanuit hun ander kinderschoenenmerk: STONES and BONES. Anderzijds willen ze dat laatste merk verduurzamen met ‘lessons learned’ vanuit Wellipets. Win-win!

Wellipets

Grondstoffen

Grondstoffen

Recycleerbaar en bijzonder slijtvast PVC

Wellipets-regenlaarzen zijn gemaakt van PVC. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet de meest ‘groene’ keuze, maar als je elke stap in de levenscyclus van de laars analyseert, is het dat wel degelijk. Het materiaal is om te beginnen waterdicht (belangrijk detail) en bijzonder slijtvast, waardoor de laarzen ongezien lang meegaan. Bovendien is PVC heel eenvoudig te recycleren – dat kan zelfs in de eigen productiefaciliteit gebeuren – én verliest het na recyclage amper iets van z’n positieve eigenschappen. We hebben hier dus niet met ‘single-use plastics’ te maken. Integendeel!

Ontwerp

Ontwerp

Monomateriaal én monoproduct

Wellipets gebruikt maar één hoofdmateriaal in elk ontwerp: PVC. Daardoor zijn de laarzen 100% recycleerbaar en circulair. De inlegzool is bovendien gemaakt van gerecycleerde wol en wordt evengoed volledig ‘cradle-to-cradle’ geproduceerd. Wellipets-laarzen zijn een zogenaamd seizoensloos ‘monoproduct’, dat beschikbaar is in slechts één model en één kleur. Zo blijft het stockrisico beperkt en gaat het merk overproductie tegen. Wellipets heeft plannen om het gamma nog uit te breiden, maar zal duurzaam blijven ontwerpen met hetzelfde oog voor detail.

Productie

Productie

Toelevering en productie binnen een straal van 35 km

Wellipets-regenlaarzen zijn volledig vervaardigd in Le Marche, dé schoenenregio in Midden-Italië. Ook de grondstoffen komen uit Italië: van de PVC tot de inlegzolen en zelfs de gerecycleerde kartonnen dozen waarin Wellipets-laarzen hun eigenaars tegemoet reizen. Daardoor gebeurt het volledige productieproces, van grondstof tot regenlaars, binnen een straal van minder dan 35 kilometer. Door die lokale productie vermijdt Wellipets nodeloos transport en garandeert het zijn hoge kwaliteit. Bovendien zijn ook de productiefaciliteiten op zich al behoorlijk ecologisch, omdat het elektriciteitsnet in Italië veel groener is dan in de meeste andere productielanden.

Verkoop

Verkoop

Ook tweede-, derde- of vierdehandslaarzen

Wellipets zijn te koop via retailers, maar evengoed op de webshop van het merk zelf. Daar kun je voor nieuwe exemplaren kiezen én voor refurbished Wellipets-regenlaarzen, die zo een welverdiend tweede, derde of zelfs vierde leven krijgen. Dat betekent meteen ook dat klanten hun versleten Wellipets of Wellipets die te klein geworden zijn, mogen terugsturen. Het team reinigt en herstelt het paar waar mogelijk in zijn glorie, zodat het helemaal klaar is voor de tweedehandsverkoop. Op die manier garandeert Wellipets dat de producten zo lang mogelijk gebruikt worden en verkleint het merk de impact op het milieu aanzienlijk.

Gebruik

Gebruik

Lange levensduur en terugnamesysteem

Dankzij de slimme keuzes op het vlak van materiaal en design kun je jarenlang met Wellipets-regenlaarzen door de plassen stampen. Meer zelfs: je kunt ze gemakkelijk doorgeven of uiteindelijk naar het merk terugsturen, zodat zij er nog andere klanten blij mee kunnen maken. Op die manier eenzelfde paar laarzen meerdere levens geven is uiterst milieuvriendelijk – milieuvriendelijker zelfs dan recycleren. Wellipets beloont klanten dan ook wanneer zij hun laarzen terug binnenbrengen voor herverkoop. Zo wint iedereen: zowel de natuur als de consument.

Einde leven

Einde leven

Recyclage tot nieuwe regenlaarzen

Wanneer de regenlaarzen uiteindelijk écht versleten zijn en meerdere fijne levens achter de rug hebben, neemt Wellipets ze met plezier terug om ze cradle-to-cradle te recycleren – no questions asked. Het merk neemt dus de volledige verantwoordelijkheid op zich: al wat ze produceren, recycleren ze helemaal tot nieuwe Wellipets-regenlaarzen. Het merk houdt, helemaal volgens het cradle-to-cradle-boekje, van bij het ontwerp rekening met de recyclage van haar producten en bijproducten op het einde van de levenscyclus. Hierdoor zijn Wellipets-boots, zowel letterlijk als figuurlijk, waarschijnlijk de meest groene regenlaarzen ooit.

 

Voor welke uitdagingen staan jullie?

De Vreese: “Onze focus op kwaliteit was al van bij het ontstaan van ons merk van vitaal belang, dus dat kunnen we alvast afvinken. Maar Wellipets blijft een enorme uitdaging – en dan gaat het nog maar om één product in één kleur. De grootste challenge in de toekomst zal zijn om ieder nieuw product aan dezelfde strenge criteria te laten voldoen, maar onze ambitie is echt om onder de paraplu van het merk Wellipets geen uitzonderingen toe te laten. Bovendien willen we de kennis en ervaring die we met Wellipets opdoen, gebruiken om ons ander merk, STONES and BONES, nog ecologischer te produceren en te commercialiseren.”

Vincent en Alain De Vreese (brand ambassadors Wellipets)

Wat betekent duurzaamheid voor jullie?

Vincent en Alain De Vreese: “Duurzaamheid is voor ons meer dan ‘groene’ materialen gebruiken of circulaire businessmodellen opzetten. Veel ecologische processen zijn vandaag nog evengoed vervuilend en helemaal niet duurzaam. En qua bedrijfsmodellen zie je momenteel jammer genoeg meer greenwashing dan concepten die écht werken.”

“Duurzaamheid betekent voor ons eerst en vooral kwaliteit. Hoe langer een product meegaat en hoe meer levens je datzelfde product geeft, hoe milieuvriendelijker. Eén product langer gebruiken is zoveel beter dan twee dezelfde ‘ecologische’ producten korter te gebruiken.”

“Lang niet ieder type product kan circulair of zelfs nog maar recycleerbaar zijn. Als je duurzaamheid alleen zo zou interpreteren, sluit je hele sectoren en productgroepen uit, want niet ieder bedrijf kan nu eenmaal op die manier participeren aan de vergroening van de planeet. Maar kwaliteit is wél iets waar elk maakbedrijf aan kan werken. Zo kan ieder lid van de maaksector op een veel laagdrempeligere manier een werkelijke impact realiseren. Dit alles komt uiteraard boven op de ecomaterialen en circulaire businessmodellen waar men op dit moment naar streeft.”

Welke les(sen) willen jullie delen?

De Vreese: “Lead by example. Niet enkel zéggen dat je er iets aan gaat doen, maar het gewoon doen! Zodra je van start bent gegaan, zie je heel snel waar er nog ruimte voor verbetering is. Schrik er niet van als het in het begin allemaal wat stroever verloopt dan gehoopt. Als je er echt mee bezig bent, zal het concept nog meer groeien dan je oorspronkelijk voor ogen had.”

Deze informatie dateert van juli 2021. Benieuwd waar Wellipets nu staat? Neem gerust een kijkje op hun website of contacteer het merk via info@wellipets.co.uk.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.