Case

Fruitleather

Fruitleather is een project van enkele jonge ontwerpers die afzwaaiden aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze werden geïnspireerd door een bezoek aan de markt op de Binnenrotte in hun universiteitsstad. Dit is de grootste openluchtmarkt in Nederland, die niet alleen een enorm aantal fruit- en groenteverkopers aantrekt, maar natuurlijk ook veel afval met zich meebrengt. Na elke marktdag op de Binnenrotte moest maar liefst 3.500 kilogram afval weggegooid worden. Dit was niet alleen een enorme voedselverspilling, maar het verwerken van het afval kostte de marktkramers ook een flinke duit.

Het Rotterdamse Fruitleather bedacht een manier om dit afval te verwerken tot een soort leder. De jonge studenten kwamen op het idee door chef-koks aan het werk te zien die hun borden versieren met fruit en groenten. Die koks pletten, koken en drogen het fruit en de groenten, waardoor een leerachtige product ontstaat. Fruitleather hanteerde dezelfde techniek en ontwikkelde een tas die volledig uit groente- en fruitafval bestond.

Fruitleather was het afstudeerproject van de studenten, maar wordt nog steeds verdergezet om het probleem van voedselverspilling onder de aandacht te brengen. Daarnaast streven de jongeren naar samenwerkingen met andere bedrijven om het materiaal verder te ontwikkelen en te zoeken naar nieuwe toepassingen.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.