Case

Atelier Noterman

Het Belgische mannenlabel Atelier Noterman kwam op de proppen met een ‘Detox Denim’-collectie. 80% minder waterverbruik, 80% minder energieverbruik en aanzienlijk gereduceerd gebruik van toxische stoffen waren de fundamenten van de jeanslijn.

Voor de ontwikkeling van Detox Denim werkte Atelier Noterman samen met de Italiaanse denimproducent ItalDenim, die gebruik maakt van een uniek en duurzaam productieproces. Op die manier werd het verbruik van water drastisch teruggeschroefd. Atelier Noterman ging nog een stap verder en verminderde sterk hun gebruik van chemische en vervuilende stoffen.

Een pijnpunt in het traditionele proces van de productie van jeans is de typische indigokleur van denim. Om deze te verkrijgen, worden de garens behandeld met PVA, een bijzonder giftige stof. Aan het einde van het proces wordt dit toxische bestanddeel verwijderd door spoelingen met warm water - 300 liter schoon water per kg om precies te zijn. ItalDenim vervangt deze schadelijke PVA door Chitosan, een biologisch afbreekbare variant vervaardigd uit het exoskelet van schaaldieren. Chitosan is 100% natuurlijk en atoxisch en legt bijgevolg waterverbruik, de waterverontreiniging en het energieverbruik aan banden.

Hiermee volgt het bedrijf de Greenpeace Detox-richtlijnen, een campagne opgezet om het gebruik van giftige chemische materialen in de mode-industrie te bannen. 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.