Ambassadeur

Helder Antwerp

Wie is… Helder Antwerp?


De trendy vrouwenmode van Helder Antwerp hebben we te danken aan Ramona Stoica.

Deze power woman werd geboren in Roemenië, maar verhuisde in 2002 naar Antwerpen om twee van haar grote dromen waar te maken: in het buitenland wonen en mode studeren.

Die beslissing bleek de nagel op de kop. Als student won Stoica al een prestigieuze award in Monaco, en vanaf toen ging de bal aan het rollen.

In 2017 nam de ontwerpster zich resoluut voor om de mode-industrie groener te maken.

Helder Antwerp was geboren.

Helder Antwerp

Grondstoffen

Grondstoffen

‘End of roll’-stoffen en duurzame materialen

Helder Antwerp gebruikt voornamelijk ‘end of roll’-stoffen. Dit zijn stoffen van vorige seizoenen, die het team bij verschillende ontwerpers en stoffenfabrikanten gaat sprokkelen. Vroeger verdwenen die kostbare materialen in de verbrandingsoven, maar ondertussen krijgen ze meer en meer kansen bij milieubewuste ontwerpers, zoals dus Ramona Stoica. Als plan B houdt Helder Antwerp duurzame materialen achter de hand, waaronder biologisch katoen, hennep, linnen en bamboe. Ook gerecycleerde materialen vinden af en toe hun weg naar de Helder-collecties.

Ontwerp

Ontwerp

Lange levensduur dankzij de perfecte fit en hoge kwaliteit

Stoica is er rotsvast van overtuigd dat klanten veel langer vasthouden aan items die goed zitten en die mooi blijven. Daarom kiest ze niet alleen voor kwalitatieve stoffen, maar streeft ze van in de designfase naar een perfecte pasvorm. Ze besteedt veel aandacht aan patronen maken en fittings. Ook dát is ontwerpen voor een lange levensduur.

Productie

Productie

Kleinschalige productie in Roemenië en België

De beperkte capsulecollecties van Helder Antwerp worden gemaakt in Stoica’s geboorteland Roemenië, in een atelier dat duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Massaproductie staat niet in het woordenboek van deze partner, die alleen maar samenwerkt met labels van het formaat van Helder. Preorder stuks komen dan weer tot stand in de eigen Helder-studio in Mortsel of in een klein productieatelier in Deurne. De knitwear van Helder wordt ten slotte volledig gemaakt in Waregem.

Verkoop

Verkoop

Overstock vermijden met kleine drops en preorders

Voor Helder Antwerp geen twee grote collecties per kalender. In de plaats daarvan trakteert het merk haar klanten op kleine drops doorheen het jaar, zodat het de productie veel beter kan inschatten (in het klassieke systeem zou het een jaar op voorhand moeten beslissen wat en hoeveel te produceren). Sommige modellen maakt het label enkel op bestelling. De consument kiest een maat en kleur, en het team van Stoica schiet pas in actie als het order binnenloopt. Zo vermijdt het overstock en maakt het alleen items die ook effectief verkocht worden. Bovendien neemt het merk momenteel de verpakkingen van de e-shop onder de loep. Het idee is om plastic op termijn te vervangen door herbruikbare alternatieven die zo’n twintig keer dienst kunnen doen.

Gebruik

Gebruik

Tips om langer én duurzamer van kledij te genieten

Helder raadt klanten op haar website aan om hun kledingstukken een nachtje in de buitenlucht te hangen om onaangename geurtjes te verdrijven, en om ze alleen in de wasmachine te stoppen als dat echt nodig is. In dat laatste geval adviseert het merk om voor lage temperaturen te kiezen, en om de gewassen kleding gewoon aan de lucht te laten drogen. Zo gaan de items niet alleen langer mee, maar doe je ook de planeet een plezier, vindt Stoica.

Einde leven

Einde leven

Upcycling van onverkochte items

Helder Antwerp is momenteel hard aan het werk om onverkochte stuks een nieuw leven in te blazen door ze te upcyclen tot nieuwe modellen.

Welke les(sen) willen jullie delen?

Stoica: “Duurzaamheid zit in ons dna, maar je moet elke dag hard werken en gefocust blijven. Het is oké om toe te geven dat het niet altijd lukt. We kunnen alleen maar zo hard mogelijk ons best doen.”

Ramona Stoica (oprichtster en ontwerpster Helder Antwerp)

Wat betekent duurzaamheid voor jullie?

Ramona Stoica: “Duurzaamheid heeft voor iedereen een andere betekenis. Wij vinden het belangrijk om te kiezen voor duurzame stoffen, maar we besteden evengoed veel aandacht aan ontwerp, pasvorm en productie. Zo zou ik nooit produceren in ateliers waarvan ik weet dat ze hun medewerkers geen eerlijk loon geven of in ondermaatse omstandigheden laten werken. Duurzaamheid is een moeilijk gegeven en je kunt onmogelijk 100% duurzaam zijn, maar we zoeken bij elke stap naar de beste oplossing.”

Voor welke uitdagingen staan jullie?

Stoica: “Er hangt een bepaald prijskaartje aan duurzaam ondernemen. Zeker als klein bedrijf betaal je meer voor je stoffen, productie en ga zo maar door. De juiste prijszetting blijft daarom een uitdaging.”

Deze informatie dateert van maart 2021. Benieuwd waar Helder nu staat? Neem gerust contact op met info@helderantwerp.be!

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.