Ambassadeur

LN Knits

Wie is… LN Knits?


LN Knits klinkt als ‘Ellen Knits’, waardoor dit Belgische merk meteen knipoogt naar de naam van oprichtster Ellen Kegels.

Wat haar plan was, ruim tien jaar geleden? Een label uit de grond stampen dat 100% fairtrade kleding maakt voor mannen, vrouwen en kinderen, met de zachtste materialen die je je kunt indenken. Voor het label begon alles met stukken gebreid uit alpacawol. Maar al snel breidden (wink wink) de collecties uit met onder meer 100% biokatoenen T-shirts.

LN Knits verkoopt ook boeken en breinaalden, zodat creatievelingen zelf aan de slag kunnen met de woloverschotten van het merk, die het netjes op een bolletje draait en aanbiedt via de webshop.

LN Knits

Grondstoffen

Grondstoffen

Dé basis: wol van babyalpaca

Ellen Kegels gebruikt enkel garen van babyalpaca van de allerbeste kwaliteit. Daaraan voegt ze een klein percentage polyamide toe, om ervoor te zorgen dat de stukken hun vorm goed behouden. Daarnaast gunt LN Knits klanten extra keuze en afwisseling door voor een beperkt aantal items al eens op merinowol terug te vallen.

Pure alpacawol dragen is een droom in de winter, maar zou iets minder comfy zijn in de zomer. Daarom werkt LN Knits voor de warmere seizoenen met alpacawol waaraan zijde en linnen zijn toegevoegd. De exacte samenstelling is 52% babyalpaca, 20% zijde, 18% polyamide en 10% linnen.

Ontwerp

Ontwerp

Tijdloze basics en zero-wastepolicy

Alle LN Knits-items ontstaan in Antwerpen. Elk seizoen bedenkt en ontwerpt Kegels met een team van freelancers tijdloze basics volgens een vaste visie, en met heel veel zorg. LN Knits zweert bij basiskleuren die seizoen na seizoen terugkomen, waardoor de garens gewoon kunnen blijven dienen. Daarnaast lanceert LN Knits trendkleuren. De overschotten van die garens laat het merk opdraaien in bolletjes wol, om te verkopen aan de DIY-community. Zero waste: check. Voor labels, hangtags en andere afwerkingen gaat Kegels consequent op zoek naar ecologische varianten.

Productie

Productie

Eerlijk werk voor honderden Peruviaanse breisters

Wie LN Knits zegt, zegt Peru. Daar wordt elke knit volledig met de hand of met de handbreimachine gemaakt door een heel team van breisters, voornamelijk via hoofdleverancier Solid International. Zo verschaft Ellen Kegels werk aan om en bij de 350 vrouwen, die dankzij hun eerlijk loon kunnen werken aan een betere toekomst. LN Knits hecht bovendien veel belang aan een veilige en inspirerende werkomgeving. De breisters die voor het merk aan de slag gaan, weten dat ze op het werk safe zijn en omringd door gelijkgezinden, dat ze gezondheidszorg krijgen en dat er opvang is voor hun kinderen. Kortom, LN Knits creëert een veilige haven waar vrouwen beloond worden voor hun harde werk.

LN Knits wil bovendien niet blind zijn voor haar aandeel in de CO2-emissies veroorzaakt door de modesector en het bijbehorende vliegverkeer. Daarom compenseert het merk de CO2-uitstoot die het veroorzaakt via een partner van Solid International in Kenia, die een groot, erkend natuurbeschermings- en herstelprogramma runt.

Verkoop

Verkoop

Ecologische verpakkingen en bewustmaking

De LN Knits-collecties zijn te vinden in een aantal multibrand boetieks en concept stores, en de LN-Knits webshop. Tot 1 juni is er ook nog de LN Knits-flagshipstore in Antwerpen. Alle bestellingen die binnenkomen, gaan door de handen van Ellen Kegels, die in elke verpakking ook een dosis liefde stopt, en steeds voor de meest ecologische verzendmaterialen kiest. Via haar website maakt Kegels haar klanten attent op de duurzame visie achter haar merk, en de normen en waarden die het uitdraagt. Bovendien vinden geïnteresseerden online de nodige achtergrondinfo via onder meer de blog en het duurzaamheidsrapport. Zo slaagt het label erin om het belang van duurzaamheid over te brengen op haar klanten, en bewustzijn te creëren.

Gebruik

Gebruik

Tips en hulpmiddelen voor onderhoud

Een LN Knits-stuk is een stuk voor het leven: als je er zorg voor draagt, gaat het jaren mee. Het merk wil daarom ook na de verkoop een uitstekende service blijven verlenen, door klanten goed te informeren. Op de blog staan bijvoorbeeld tips over hoe je voor je knit moet zorgen. Bovendien helpt LN knits klanten bij het onderhoud van hun gebreide items via handige hulpmiddelen op de webshop, zoals clothing mist, steamers en shavers (om pluisjes te verwijderen).

Einde leven

Einde leven

Sample sales en onderzoek naar terugname

Dankzij de kwaliteit van het garen, gaat een LN Knits-item lang mee. Maar het merk wil meer doen. Daarom bekijkt het momenteel hoe het afgedragen stukken opnieuw in de productiecyclus kan opnemen. Wat nu al op punt staat, is de traditie van online sample sales. Bij elke collectie heeft LN Knits een heleboel samples over. Die items zijn vaak in perfecte staat, en krijgen dus een nieuw leven in de plaats van stof te staan vergaren in de stock. Samples die niet door de kwaliteitscontrole raken en dus ongeschikt zijn voor de verkoop, verwerkt het label tot kussenslopen.

Wat betekent duurzaamheid voor jullie?

Ellen Kegels: “Duurzaamheid betekent voor ons niet alleen werken met natuurlijke materialen en respect hebben voor moeder natuur, maar ook duurzaam omgaan met al onze ‘resources’. Onze breisters in Peru vallen daar evengoed onder. Zij krijgen een eerlijk loon, gezondheidszorg en een veilige werkplek om hun talenten zo goed mogelijk te kunnen ontplooien.”

Ellen Kegels (oprichtster en CEO LN Knits)

Voor welke uitdagingen staan jullie?

Kegels: “We zijn trots op waar we vandaag staan, maar we beseffen dat we nog niet perfect zijn en moeten blijven werken aan een nog duurzamere toekomst voor LN Knits. ‘We have goals to work towards and challenges to work with!’ We willen mensen bewust blijven maken van het belang van fair fashion en duurzaamheid. Omdat we een klein bedrijf zijn, is het optimaal aanwenden van ons budget bovendien altijd een hele oefening. Onze prijzen liggen hoog, maar onze kwaliteitseisen liggen net zo goed hoog. We hebben ook veel kosten, omdat we zo eerlijk en duurzaam mogelijk werken.”

Welke les(sen) willen jullie delen?

Kegels: “Blijf gaan voor waar je in gelooft. Maak zelf het verschil, hoe klein ook, want alle beetjes helpen. En laat je omringen door de juiste mensen – mensen met dezelfde visie die ook voor jou het verschil kunnen maken: adviseurs, werkkrachten, freelancers, een goede boekhouder, …”

Deze informatie dateert van maart 2021. Benieuwd waar LN Knits nu staat? Neem gerust contact op met hello@lnknits.com!

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.