Ambassadeur

La Fille d'O

Wie is… La Fille d’O?

La fille d’O is het Belgische, avantgardistische en compromisloze lingeriemerk waarmee Murielle Scherre sinds 2003 haar eigen ‘fashion revolution’ ontketent.

De ontwerpster produceert al vanaf het prille begin haar lingerie, kleding en zwemkleding in België, met grotendeels Belgische materialen.

La fille d'O is een plaats waar ‘womxn’ kunnen zijn wie ze zijn, waar veel respect heerst voor het menselijk lichaam in al zijn vormen, waar schaamte en twijfels overboord gaan, en waar modellen worden getoond zoals ze echt zijn.

Scherre raakt geïnspireerd door de intelligente, nieuwsgierige en levenslustige mensen uit haar omgeving.

Alle la fille d’O-magie gebeurt verantwoord, tot in de kantoren toe. Die zijn uitstekend geïsoleerd en staan vol met tweedehands spullen, en het team komt er op krachten met biologische, vegan lunches.

La Fille d'O

Grondstoffen

Grondstoffen

90% Belgische, 100% Oeko-Tex-gecertificeerde stoffen

La fille d’O vindt dat we niet licht mogen omspringen met wat er rechtstreeks op onze huid zit. Dat betekent dat het merk alleen samenwerkt met leveranciers die een Oeko-Tex-certificaat kunnen voorleggen (en dus geen giftige verfstoffen of coatings gebruiken). Verder heeft Murielle Scherre een voorliefde voor lokale familiebedrijven. Ten eerste omdat ze daar de meest moderne en verrassende stoffen ziet opduiken. Ten tweede omdat dit type bedrijven meer bezig is met de toekomst, en iets minder met hun portemonnee. En ten derde omdat de ontwerpster er de passie en de gedrevenheid ziet waar ze zich graag mee omringt, en een ‘savoir-faire’ die van generatie op generatie doorloopt.

Maar liefst 90% van de la fille d’O-stoffen zijn gemaakt in België (de overige 10% bestaan uit katoen gemaakt in Oostenrijk, en zijde uit Frankrijk). Daarbij voert polyester de boventoon. Ook al is dat materiaal gemaakt van petroleum, Scherre benadrukt dat ze niet zomaar eender welk polyester inslaat. Integendeel! La fille d’O kiest voor een Oeko-Tex-gecertificeerde variant met een indrukwekkende levensduur, gemaakt door Liebaert in Deinze. Terwijl polyester traditioneel maar een zestal maanden meegaat, heeft Scherre al klanten over de vloer gehad die hun la fille d’O-stukken al meer dan tien jaar dragen. Bovendien heeft de Belgische makelij van de stof zo’n groot voordeel qua carbon footprint dat het niet opweegt om een gerecycleerde vezel te gaan gebruiken die in buitenland gemaakt is. Small scale; big impact. Polyester is tot slot makkelijk te reinigen en sneldrogend. Je hoeft er dus minder wasmiddel tegenaan te gooien en geen droogkast voor te gebruiken.

Ontwerp

Ontwerp

Tijdloze, recycleerbare designs met zo min mogelijk stofoverschot

Uit al Scherres ontwerpen ademt een diepe liefde voor de mens, en voor de verschillen die ons uniek maken. Ze voegt aan haar lingerie alleen het absoluut noodzakelijke toe, uit respect voor de puurheid die elk lichaam voor haar bezit. La fille d’O staat voor ‘guilt-free’ ontwerpen, die zowel de maker als de drager een goed gevoel geven, en die lang meegaan. Door kwaliteitsvol polyester te gebruiken, krikt Scherre de levensduur van haar stukken al gevoelig op, maar de ontwerpster gebruikt bovendien geen coatings of lijmen; enkel garen. Het speciale maatsysteem van la fille d’O en de makkelijk aanpasbare vormen en bandjes anticiperen op de onvermijdelijke slijtage van de lycra, en zorgen zo dat de items toch als gegoten blijven zitten.

Scherres designs houden stofoverschot beperkt, bijvoorbeeld door slim geplaatste naden. De ontwerpster laat soms zelfs de afmetingen van de stof dicteren hoe lang ze een bepaald kledingstuk maakt, of hoe breed de mouwen zullen zijn. Zo kan ze de kwaliteit bewaken en toch afval vermijden. Creativiteit schuilt duidelijk op élk vlak.

Bovendien volgt la fille d’O geen trends, maar creëert het merk looks die zo tijdloos mogelijk zijn en zich, onder meer door hun beperkt kleurenpalet, goed laten combineren met tal van kledingstijlen. Daardoor past la fille d’O bij de meest uiteenlopende klanten, en houdt het hen gezelschap in de meest uiteenlopende fases in hun leven. Scherre maakt haar ‘slow fashion’-ontwerpen zelfs op maat voor klanten die bijvoorbeeld herstellen van een borst- of andere operatie. Tot slot waakt ze erover designs te bedenken die mensen echt graag willen, want er belandt al genoeg ‘unwanted stuff’ op de afvalberg.

Productie

Productie

Lokale productie, met beperkte stock

Voor Scherre geldt vooral in deze schakel het ‘butterfly effect’: met een kleine vleugelslag kun je een lawine veroorzaken. Ook in de goeie zin! Daarom doet het la fille d’O-brein al sinds de oprichting van haar merk in 2003 een beroep op een kleine fabriek in het Belgische Kemmel: Quality Consult. Voor haar is dit de fairste manier van werken: geen fairtradelabels verzamelen, maar zakendoen met je buren – met naaisters die je bij naam kent omdat je hen zo vaak ziet, en die hetzelfde loon en dezelfde extralegale voordelen krijgen als jijzelf. Lokaal werken betekent ook dat je supersnel kunt schakelen, nauwlettend kunt toezien op je eigen productie én dat je investeert in de gemeenschap. Het doet ook de ecologische voetafdruk dalen en de efficiëntie stijgen: door korte communicatielijnen kan la fille d’O overbodigheden uit het productieproces schrappen, wat goed is voor het milieu.

Murielle Scherre wil design, productie en gebruik dicht bij elkaar houden. Ook al kan een buitenlandse fabriek tot wel vijftig keer goedkoper leveren: de milieukost en de logistieke kost zijn simpelweg te groot, om nog maar te zwijgen van het menselijke aspect. De know-how van de in België gevestigde stiksters is onevenaarbaar. De lingerieontwerpster beseft maar al te goed dat je als fair merk onmogelijk kunt concurreren met labels die hun heil zoeken in lageloonlanden. Het resultaat is nu eenmaal duurder, maar ze hoopt dat de consument beseft dat dit ook lokale jobcreatie met zich meebrengt en het ambacht levend houdt.

Tot slot beperkt la fille d’O haar stock, zodat elk stuk zeker een eigenaar vindt. Daarmee maakt Scherre komaf met de absurde ‘regel’ dat een normaal productieproces gepaard gaat met ongeveer 30% overstock.

Verkoop

Verkoop

Herbruikbare verpakkingen en sample sales

Wanneer la fille d’O een verkocht product verpakt, probeert het daar herbruikbare opties voor te selecteren, zoals stoffen tasjes die nadien nog voor duizend-en-een andere dingen kunnen dienen. La fille d’O verkoopt bovendien niet alleen de gewone collecties, maar ook de samples waarmee de ontwikkeling van een nieuw design gepaard gaat. Vaak belanden zo’n probeersels op de afvalberg, maar Scherre heeft er al heel wat vrouwen blij mee weten te maken tijdens haar sample sales.

Gebruik

Gebruik

Multi-inzetbare stukken, hersteldienst en wastips

Scherre ontwerpt haar stukken zo dat je ze op verschillende manieren kunt gebruiken. Ze laten zich niet alleen goed combineren (mix and match away!), maar dienen ook als shapewear, zwemkledij en lingerie in één. Je beste ondergoed bewaren voor ‘speciale gelegenheden’: daar doet la fille d’O niet aan. Elke dag is bijzonder, dus het merk wil dat klanten haar stukken volop dragen.

Hoewel het lycra dat la fille d’O gebruikt uitzonderlijk lang meegaat, doet het merk er nog een schepje bovenop met een hersteldienst. Bovendien geeft het wastips. Het raadt klanten bijvoorbeeld aan om een GuppyFriend-waszak te gebruiken om de microplastics die vrijkomen tijdens het wassen op te vangen, zodat ze niet in het ecosysteem terechtkomen. Andere tips: vermijd de droogkast en gebruik een biologisch afbreekbaar wasmiddel.

Einde leven

Einde leven

Oproep tot recycleren, doneren of doorverkopen

Scherre roept klanten op om la fille d’O-items op het einde van hun leven te laten recycleren, omdat dat nu eenmaal perfect kan met polyester. Voor stukken die nog in prima staat zijn, maar die je niet meer vaak draagt, luidt het advies dat je er vast wel een vriendin mee blij kunt maken of dat je het kunt doneren via PACKMEE, dat gebruikte kledingstukken doorverkoopt en de opbrengst aan goeie doelen schenkt. Als je je stukken niet wil schenken, maar wil doorverkopen, helpt la fille d’O om er een nieuwe eigenaar voor te vinden.

Wat betekent duurzaamheid voor jullie?

Murielle Scherre: “Duurzaamheid betekent: iets heel lang kunnen blijven doen, zonder dat het schade berokkent aan de elementen die deel uitmaken van het proces. Dat je iets kunt maken dat niet enkel geen schade aanricht, maar dat goedheid en welbevinden in zich draagt. Duurzaamheid is streven naar een diamanten bruiloft, geen onenightstand. Ik zou graag zien dat we voorbij duurzaamheid als streefdoel geraken; dat het de standaard wordt.”

Deze informatie dateert van februari 2021. Benieuwd waar la fille d’O nu staat? Neem gerust contact op door naar www.lafilledo.com te surfen en je vragen via e-mail of chat te stellen.

Murielle Victorine Scherre (oprichter, eigenaar en designer la fille d’O)

Voor welke uitdagingen staan jullie?

Scherre: “Sinds 2003 zijn we onafhankelijk. Dat maakt me enerzijds schijnbaar trager dan mijn concurrenten. Anderzijds ben ik ook ontzettend wendbaar. Die flexibiliteit stelt me in staat om de meeste uitdagingen om te buigen naar kenmerken waar we ons mee kunnen onderscheiden van de massa. Zo is onze 100% Belgische productie een blok aan het been voor iemand die stomende winstmarges wil zien, maar voor ons is het een manier om een product te maken dat mensen met een gerust hart dragen, omdat we heel veel controle hebben over het productieproces. Onze kleinheid speelt enkel in ons nadeel als we te progressief zijn in een bepaald aspect. Zo is een gerecycleerde polyamidevezel nog steeds geen mainstream grondstof. Aangezien ik met Oeko-Tex-gecertificeerde en lokale grondstoffen wil werken, is het wachten tot die grondstoffen nog cleaner en slimmer worden. Als duurzaamheid nog niet toepasbaar is op een bepaalde uitdaging, is het soms goed om de kaart van de logica te trekken.”


Welke les(sen) willen jullie delen?

Scherre: “Niet enkel onze lingerie, maar onze volledige modus operandi is transparant. En zo hoort het ook. ‘Make trouble. Ask questions’.”

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.