Ambassadeur

Filou & Friends

Wie is… Filou & Friends?

Al dertig jaar lang maakt en verkoopt het Belgische Filou & Friends kinderkleding voor “filou’s” van nul tot acht jaar – van pamperbroekjes, t-shirts, broeken en truien tot sjaaltjes, haarbanden en zelfs poppenkleedjes. De kleding is te vinden in de 23 eigen retail stores en via de webshop.

Het label wil kinderen onbezorgd en in alle comfort laten ravotten én laten stralen, in comfy kleding met inspirerende patronen en creatieve stoffen die weinig onderhoud vragen. Ze steunen hierbij op drie pijlers: fashion proof, play proof en future proof.

 

Filou & Friends

Grondstoffen

Grondstoffen

Het doel: As Sustainable As Possible zijn

Filou & Friends gebruikt zo veel mogelijk biokatoen en andere duurzame grond- en hulpstoffen om de impact op dieren, mensen en planeet tot een minimum te beperken. Bovendien screent het merk zijn leveranciers op sociaal verantwoord ondernemerschap, en stelt het zichzelf ‘zero waste’ als doel. De aanpak van Filou & Friends heeft als algemene doelstelling om As Sustainable As Possible te zijn.

Ontwerp

Ontwerp

Kwaliteit voorop, voor een lange levensduur

Bij het ontwerp en design staat kwaliteit altijd voorop voor Filou & Friends, want het merk wil de levensduur van zijn kleding maximaliseren. Bovendien streeft het team op termijn naar een 100% duurzame collectie, met ontwerpen in functie van hergebruik en recyclage, en zonder afval.

Productie

Productie

Sociaal verantwoorde fabrikanten en hergebruik van reststoffen

In het productieproces is ‘zero waste’ een belangrijk doel voor Filou & Friends, dat zijn eigen reststoffen nu al maximaal inzet. Het label produceert zo duurzaam mogelijk en gaat ook in deze fase alleen in zee met partners die sociaal verantwoord ondernemen.

Verkoop

Verkoop

Overconsumptie vermijden

Filou & Friends mikt op een goeie balans: het juiste product, in de juiste hoeveelheid, op het juiste moment, en tegen de juiste prijs. Zo probeert het merk overproductie te vermijden. Het label pleit voor een gezonde seizoenscyclus en wil in de toekomst overconsumptie aanpakken door kortingen te beperken en overbodig te maken.

Gebruik

Gebruik

Seizoensgarantie op alle kledij

Filou & Friends geeft zijn klanten seizoensgarantie op de kwaliteit van alle producten. Door kwaliteit en duurzaamheid voorop te zetten, zorgt het kindermerk ervoor dat alle kleertjes lang meegaan. Bovendien geeft Filou & Friends voor elk artikel gedetailleerde onderhoudsinstructies via het waslabel.

Einde leven

Einde leven

Terugnamesysteem in de pijplijn

Filou & Friends onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een terugnamesysteem, zodat elk item ofwel een tweede leven krijgt ofwel gerecycleerd kan worden, en zo de afvalberg weer wat verkleint.

Welke les(sen) willen jullie delen?

Maes: “Het opzetten van een terugnamesysteem betekent een belangrijke stap in onze evolutie naar circulariteit. We zullen hier veel uit leren over hoe je als organisatie zoiets kunt implementeren in je werking. Die lessen willen we in de toekomst dan ook graag delen.”

Rudi Maes (oprichter Filou & Friends)

Wat betekent duurzaamheid voor jullie?

Rudi Maes: “Uit respect voor onze doelgroep en omdat we ons bewust zijn van het aandeel dat onze sector heeft in de vervuiling van de planeet, willen we onze verantwoordelijkheid opnemen. We werken daarom volgens het ASAP-principe, waarbij ASAP staat voor ‘As Sustainable As Possible’. We streven naar een ‘futureproof’ collectie die tegelijk ‘fashionproof’ en ‘playproof’ is, zodat kinderen zich goed voelen in onze kledij. Door de combinatie van die drie pijlers willen we ons steentje bijdragen en onze doelgroep een betere toekomst en planeet bieden.”

Voor welke uitdagingen staan jullie?

Maes: “In de snel veranderende markt is het een enorme uitdaging om te evolueren van een lineaire naar een circulaire manier van werken.”

Deze informatie dateert van oktober 2021. Benieuwd waar Filou & Friends nu staat? Neem gerust contact op met info@filoufriends.com!

 

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.