Ambassadeur

Eskimo

Wie is… Eskimo?

Het merk Eskimo hebben we te danken aan Bonneterie De Groote, een Gents familiebedrijf dat al meer dan honderd jaar ondergoed en nachtkleding ontwerpt en produceert voor het hele gezin. Door de combinatie van zachte, natuurlijke materialen en een comfy pasvorm geven Eskimo-stukken complete bewegingsvrijheid aan diegene die ze aantrekt om te ontspannen, slapen of rusten. Het merk is er namelijk van overtuigd dat de juiste slaapkleding een positief effect heeft op je nachtrust (en dus op je gezondheid en geluksniveau). Tot pakweg vijf jaar geleden had Eskimo nog geen noemenswaardige monitoringprocedures of communicatieprocessen, maar het team heeft een serieuze inhaalbeweging gemaakt en nu vormt maatschappelijk verantwoord ondernemen het kloppend hart van de organisatie.

Eskimo

Grondstoffen

Grondstoffen

Streefdoel: 50% OEKO-TEX®-gecertificeerde leveranciers

Eskimo moedigt haar leveranciers aan om het OEKO-TEX®-certificaat te behalen, waarmee ze aangeven geen schadelijke chemicaliën te gebruiken. Op dit moment draagt de helft van de materialen dit label, en daarvan is een derde zelfs 100% OEKO-TEX®. Eskimo beseft dat dit een werk van lange adem is, maar hoopt dat meer en meer leveranciers de overstap zullen maken. Tegelijk weet het merk maar al te goed dat een volledige OEKO-TEX®-certificering niet voor al hun leveranciers weggelegd is. Het is bijvoorbeeld geen haalbare kaart voor de kleine fabrieken waarmee het werk (omwille van de kleine volumes) vaak samenwerkt.

Productie

Productie

Nauwe banden met fabrikanten en BSCI-lidmaatschap

Alle leveranciers zijn 100% traceerbaar. Eskimo hecht veel belang aan zuiverheid, eerlijkheid en authenticiteit, en draagt die waarden over op de productiesites in Oost- Azië waarmee het merk een hechte band onderhoudt. De ateliers die de Eksimo-stukken tot leven doen komen, krijgen regelmatig bezoek van kwaliteitsbeheerders die checken of ze zich aan de gedragscode houden. Dat document bevat strikte vereisten rond werkomstandigheden, werkethiek, kwaliteit en milieuzorg. Bovendien laat Eskimo geregeld onafhankelijke auditors op haar productiesites los.

In 2014 werd Eskimo lid van de Business Social Compliance Initiative (BSCI), een project van de Foreign Trade Association (FTA) dat bedrijven helpt om naar een duurzame productieketen te evolueren en de werkomstandigheden daarin in overeenstemming te brengen met de arbeids- en mensenrechten.

Verkoop

Verkoop

Minder verpakkingen en switch naar duurzaam papier

Eskimo slaagde erin de hoeveelheid verpakkingen in de W19-collectie terug te dringen en mikt voor de W20-collectie op recycleerbare verpakkingen. Het is vanaf die laatste collectie ook de bedoeling om alleen nog FSC®- en PEFCTM- gecertificeerd papier te gebruiken (waarbij FSC verwijst naar Forest Stewardship Council, terwijl PEFC staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification). Tegen begin 2021 wil het merk al het plastic en PVC uit haar verpakkingen weren.

General Manager Eskimo- Réjane De Groote

Welke les(sen) willen jullie delen?

De Groote: “De realiteit is dat duurzaamheid een langetermijnuitdaging vormt. Je kan niet alles op een-twee-drie oplossen, en dat hoeft ook helemaal niet.”

 

Réjane De Groote (General Manager Eskimo)

Wat betekent duurzaamheid voor jullie?

Réjane De Groote: “Duurzaamheid betekent dat je zo verantwoord mogelijk te werk gaat: de concrete verbeteringen van vandaag creëren een respectvoller morgen.”

Voor welke uitdagingen staan jullie?

De Groote: “Hoewel we hard werken om onze doelstellingen te bereiken, gaat het soms langzaam – door druk van bovenaf, door onze hectische agenda’s en een heleboel andere prioriteiten die aandacht opeisen. Ik denk dat dit probleem herkenbaar is: veel spelers in de sector worstelen met een evenwicht. Ze zien enerzijds het belang van duurzaamheid in, maar worden anderzijds geconfronteerd met de alledaagse bekommernissen die ertussen komen.”

Deze informatie dateert van augustus 2019. Benieuwd waar Eskimo nu staat? Neem gerust contact op met Rejane.DeGroote@eskimo.eu.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.