Case

Post-Couture Collective

The Post-Couture Collective, een project van Martijn van Strien, biedt een alternatief voor het huidige modesysteem. In zijn visie wordt kleding ontworpen volgens de principes van ‘open source’. De collectie MPHVS ONE | OFF bestaat uit zes archetype kledingstukken ontworpen door Martijn. Ze werden ontwikkeld voor productie op een lasersnijder en assemblage door de eindgebruiker.

De minimalistische en licht futuristische ontwerpen zijn gesneden van ‘Spacer Fabric’: een 3D-breisel dat zacht en ademend aanvoelt en tegelijk stevig genoeg is voor de innovatieve constructiemethode. Dit hightech materiaal is gemaakt van gerecycleerde PET-flessen, en kan later opnieuw worden gerecycleerd. De consumenten kunnen kiezen om thuis een made-to-measure bouwpakket te ontvangen, of ze kunnen ook zelf aan de slag met een lasersnijder in een lokale makerspace met de patronen die ze digitaal downloaden van de website.

Duurzaamheid, innovatie en lokale productie zijn voor Martijn van Strien de belangrijkste aandachtspunten voor de toekomst van de mode-industrie. Door deze innovatieve manier van kleding produceren, krijgt het een meerwaarde om de productie niet meer te centraliseren in lageloonlanden, maar deze te verspreiden over de hele wereld. In lokale productielocaties worden de kledingstukken pas gemaakt op het moment dat iemand ze wil kopen, waardoor er veel minder afval is.

De tweede post-couture collectie wordt geproduceerd in samenwerking met de lasercutting studio Maakbaar en het duurzame initiatief van de stad Antwerpen. Het designteam bestaat uit lokale, Antwerpse ontwerpers met een verleden in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.