Case

Ida & Volta

Achter het Belgische ‘slow fashion’-merk Ida & Volta schuilen de ontwerpsters Laure Persyn en Johanna Adriaens. En het is die twee menens wat duurzaamheid betreft! Om te beginnen, werken ze alleen met biologisch afbreekbare materialen, zoals wol, hennep, biologisch katoen, linnen, lyocell, gerecycled kasjmier, geupcycled leer van jassen, en handgeweven Peace Silk®. Dat type zijde dankt haar naam aan het speciale productieproces: de zijderups wordt niet levend gekookt (zoals traditioneel het geval is), maar mag ontsnappen via het topje van zijn cocon, dat er voorzichtig wordt afgesneden. Van die materialen gebruikt Ida & Volta een deel onbehandeld (lees: geen verf, bleekmiddelen of andere chemicaliën) om de ecologische voetafdruk nog te verkleinen.

Bovendien weet Ida & Volta van elke stof waar ze precies vandaan komt. Ze kunnen ze herleiden tot een bepaalde boer en vaak zelfs tot een specifiek dier. Inzetten op traceerbaarheid is voor het label dé manier om te verzekeren dat alle betrokkenen in de keten (zowel mensen als dieren) het nodige respect krijgen.

Niet alleen de materialen die Persyn en Adriaens gebruiken, zijn recyclebaar; de ontwerpsters maken ook werk van circulair design. Daarvoor vallen ze terug op monomaterialen, maar ook wikkelsystemen, biologisch afbreekbare knopen en katoenen garen in de plaats van de veel populairdere polyester garen, lijm, ritssluitingen of andere metalen onderdelen. Verder kiezen ze waar mogelijk voor tweedehands patroonpapier of naaigerei.

De Ida & Volta-productieketen is tot slot zo lokaal en zo kort mogelijk gehouden, met ‘De Vaartkapoen’ (een beschutte werkplaats in Brussel), enkele Portugese familiebedrijven en de zelfstandige naaister Berta Kassal als hoofdrolspelers.

Het resultaat? Kleren die niet alleen duurzaam zijn, maar ook tijdloos, oversized en een tikje androgyn.

gerelateerde cases

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.