Behalve goed na te denken voor je nieuwe kleding koopt of kleding te ruilen, kan je ook kleding huren:
Kledingbibliotheken zijn het ideale concept om massaconsumptie af te remmen. Iedereen wilt graag regelmatig nieuwe kleren in de kledingkast hebben, en door elkaars kleding te delen via een kledingbibliotheek, wordt dit mogelijk zonder elke keer nieuwe kleren te kopen in de winkel.
Bij onze noorder- en zuiderburen zijn er al meerdere kledingbibliotheken opgestart. In Nederland bestaat het Amsterdamse LENA Fashion Library. Zij focussen op vintage, opkomende ontwerpers, duurzame labels, maar evenzeer op gewone miskopen die mensen kunnen binnenbrengen. In Parijs kun je designerkledij huren bij L’habibliotheque.
Ook bij ons komt er een kledingbibliotheek. Les ReBelles d’Anvers zal in het voorjaar van 2016 de eerste Vlaamse kledingbibliotheek worden. Online en offline zullen zij vooral Belgische Mode aanbieden.
Bij een online huurplatform kan je kleren ‘bestellen’ alsof je op een webshop zit, maar moet je ze na een bepaalde termijn terugsturen.
Er bestaan al meerdere voorbeelden van huurplatformen waarbij je designerkleren kunt huren voor een lage prijs: het Amerikaanse Rent The Runway is waarschijnlijk het meest bekende platform, Le tote is een gelijkaardig Amerikaans platfrom, maar ook in Engeland is er een gelijkaardig concept met Girl Meets Dress en in Australië is er Rent My Rack. (In België kan je op deze platformen helaas (nog) niet bestellen.)
Vergeet niet dat er naast deze online platformen ook merken zijn die klanten de mogelijkheid geven kleren te huren, zoals bijvoorbeeld Filippa K’s Lease The Look.